Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

Klasický mor ošípaných

Klasický mor ošípaných (KMO) je vysokokontagiózne vírusové ochorenie, ktoré sa obmedzuje len na jeden druh zvierat. Postihuje ošípané a diviaky, ktoré sú prirodzeným hostiteľom vírusu. Môže prebiehať skryte, kedy ošípané vylučujú vírus močom, trusom a slizničnými sekrétmi. Rovnako je možný aj prenos z matky na plod, kedy sa rodia už infikované ciciaky. Tieto väčšinou uhynú krátko po pôrode. V opačnom prípade predstavujú nebezpečný zdroj vírusu.

Klasický mor ošípaných nie je ochorenie prenosné na ľudí, ale rýchlosťou šírenia predstavuje ekonomicky závažnú infekciu, ktorá sa nelieči a choré a podozrivé zvieratá v ohnisku prípadne aj mimo neho musia byť usmrtené. Šíri sa rôznymi cestami prenosu a predstavuje riziko tiež pre ošípané či diviaky vzdialené od ohniska nákazy, t.j. chovu, v ktorom bola choroba primárne diagnostikovaná. Je preto dôležité dodržiavať všetky nariadené opatrenia až do prehlásenia nákazy za zdolanú.

Šírenie vírusu
V chove sa infekcia šíri priamym kontaktom zvierat, ale aj nepriamo, kontaminovanými nástrojmi, pomôckami, odevmi a krmivom. Zdrojom infekcie môže byť aj čerstvý moč, trus, sekréty a výlučky infikovaných zvierat. Vírus sa tiež môže prenášať prostredníctvom infikovaného mäsa a mäsových výrobkov, kuchynských odpadov, splaškových vôd, ktoré neboli predtým dostatočne tepelne opracované. Mechanicky môže byť uskutočnený prenos prostredníctvom zvierat, vtákov, hmyzu a tiež človekom.

Klinický a patologický nález
Variabilita klinických príznakov klasického moru ošípaných je veľmi vysoká. Akútnu formu najčastejšie sprevádzajú depresia, vysoká horúčka, nechutenstvo, hnačka, kŕče, zápal a výtok očí, poruchy pohybu a kožné podliatiny. U chronickej formy sa klinické príznaky prejavujú oneskorene a nie tak výrazne ako je to pri forme akútnej. 
Aj patologický nález môže viesť k podozreniu na toto ochorenie. Klasické patologické príznaky ochorenia sú kožné podliatiny a krvácaniny na vnútorných orgánoch, a tiež na koži a v podkoží. Na sliznici čriev možno pozorovať ulcerácie a nekrózy. Pri potratoch je to edém podkožia a deformácie hlavy a končatín.Variabilita klinických príznakov klasického moru ošípaných je veľmi vysoká. Akútnu formu najčastejšie sprevádzajú depresia, vysoká horúčka, nechutenstvo, hnačka, kŕče, zápal a výtok očí, poruchy pohybu a kožné podliatiny. U chronickej formy sa klinické príznaky prejavujú oneskorene a nie tak výrazne ako je to pri forme akútnej. 

Opatrenia
Pri výskyte a potvrdení tohto ochorenia je dôležité dodržiavať všetky ochranné opatrenia nariadené príslušným zodpovedným úradom, ako v ohnisku, tak aj v pásme ochrannom (priemer 3 km) a pásme dohľadu (priemer 10 km). Ako prevencia pred zavlečením vírusu KMO do chovu domácich ošípaných je nutné:

Nakupovať ošípané zo zdravých chovov, ktoré musí sprevádzať platná dokumentácia 

  • Presun a preprava zvierat je možná len s platným sprievodným dokladom a potvrdením o klinickom stave zvierat
  • Akýkoľvek predaj ošípaných vykonávať mimo areálu chovu
  • Prepravovať ošípané len dopravnými prostriedkom, ktorý bol vyčistený, dezinfikovaný a upravený tak, aby sa zamedzilo vypadávaniu alebo vytekaniu výkalov, moču, steliva, a ktorý je zabezpečený proti nepriazni počasia
  • Skrmovať kuchynské odpady je zakázané
  • Na prípravu krmiva a na napájanie používať len zdravotne nezavädnú pitnú vodu
  • Chovať ošípané vo vhodných ustajňovacích priestoroch, zabezpečiť im starostlivosť zodpovedajúcu ich fyziologickým potrebám
  • Zamedziť prístupu cudzích osôb a voľne žijúcich zvierat do chovu
  • Pred vstupom do objektov pre ošípané umiestniť dezinfekčné rohože a udržiavať ich v aktívnom stave ( s chlórovým vápnom) tak, aby ich osoba pri vstupe do objektu nemohla obísť
  • Chovatelia a ošetrovatelia ošípaných musia používať v práci v ustajňovacích objektoch pracovné odevy a obuv, ktoré po skončení prác musia zostať na pracovisku. Toto ustanovenie platí aj pre osoby vykonávajúce servisnú, dodávateľskú, kontrolnú a inú činnosť v chove
  • Chovateľ ošípaných je povinný sledovať zdravotný stav a pri podozrení neodkladne ohlásiť ochorenie poverenému veterinárnemu lekárovi
  • Nedovoliť prinášať do objektu pre ošípané potraviny a kuchynské zvyšky a hlavne vyrobené z mäsa diviakov

Situácia s KMO u diviačej zveri v roku 2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 


Situácia s KMO u diviačej zveri v roku 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Situácia s KMO u diviačej zveri v roku 2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 







Situácia s KMO u diviačej zveri v roku 2005

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 






Situácia s KMO u diviačej zveri v roku 2004

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 








Situácia s KMO u diviačej zveri v roku 2003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 






Situácia s KMO u diviačej zveri v roku 2002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Situácia s KMO u diviačej zveri v roku 2001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zdroj: Štátna veterinárna a potravinová správa SR

Nájdete nás na Facebooku

Dôležité linky

Slovenský poľovnícky zväz
www.polovnictvo.sk

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
www.mpsr.sk

Ministerstvo životného prostredia SR
www.mzp.sk

Slovenská agentúra životného prostredia SR
www.sazp.sk

Zverex s.r.o.
zverex.polovnictvo.sk

Štátna veterinárna a potravinová správa SR
www.svssr.sk

Lesy SR, š.p.
www.lesy.sk

Národné lesnícke centrum Zvolen
www.nlcsk.org

Štátne lesy TANAP
www.lesytanap.sk

Múzeum vo Sv. Antone
www.msa.sk

Centrum výskumu živočíšnej výroby Nitra
www.cvzv.sk

Portál lesných úradov
www.lesnyurad.sk

Portál pozemkových úradov
www.pozemkovyurad.sk

Vojenské lesy a majetky SR, š.p.
www.vlm.sk

Klub slovenských poľovníčok
http://www.klubslovenskychpolovnicok.sk/sk/