Kancelária Slovenského poľovníckeho zväzu, Štefánikova 10, Bratislava 811 05
  • +421 2 5720 33 11
  •  +421 2 5720 33 21

Nové prednášky pre vedúcich krúžkov KMPPP

kmppp

Omaľovánky POĽOVNÍCI DEŤOM

Krúžkov mladých priateľov prírody a poľovníctva

Odbor kynológie

  • Vedúci odboru kynológie - +421 910 707 083
  • Špecialista pre kynológiu - +421 910 707 081 
  • Plemenná kniha - +421 948 762 923

viac informácií

Reprezentanti SPZ za SR na VIII.ME v poľovníckom viacboji v Kroměříži-Kotojedy

    V dňoch 26 júna až 1. júla sa uskutočnili už VIII. Majstrovstvá Európy v poľovníckom viacboji v Kroměříži- Kotojedy v Českej Republike, kde pre tento rok získala možnosť usporiadania práve Česká republika v zastúpení Českomoravskej mysliveckej jednoty.
 
    Otvárací ceremoniál sa začal krátkym sprievodom mestom kde sa verejnosti predstavili všetky súťažné tímy a na námestí tohto krásneho historického mestečka v sprievode dychovky a mažoretiek privítal a slávnostne otvoril tieto majstrovstvá Ing. Ján Polišenský. Krátke pozdravy predniesli aj viceprezident FITASC  Charles Schneider a primátor mesta Kroměříž. Po uvítaní sa sprievod presunul na Kroměřížsky zámok, kde nás uvítali zvuky lesničiarov a dychovky. Jedinečnú atmosféru vypĺňali aj Českí sokoliari  v dobových kostýmoch a samozrejme aj s dravcami.
    VIII. ME v poľovníckom viacboji sa usporiadali na novo vybudovanej poľovníckej strelnici ČMMJ pri historickom meste Kroměříž a pred samotnými majstrovstvami boli umožnené tri dni tréningov. Majstrovstvá pozostávali z troch hlavných častí- guľová streľba, broková streľba na Americkom trape a broková streľba na Kompakt sporting parkúre. Na guľovej streľbe sa strieľalo po päť rán na každý terč (líška, srnec, kamzík, diviak), na americkom trape sa odstrieľalo 25 terčov z 11 m vzdialenosti z poľovníckeho postoja a na kompakt parkúre sa strieľalo po 25 terčov, kde vrhačky vrhali šesť druhov terčov- midi na vzdialenosť 30 m, zajac na 15 m, kačica na 25 m, vertikála na 30 m a dve bežné asfaltové terče. Nad tým všetkým dohliadali medzinárodný rozhodcovia v spolupráci s ASAT( Asociácia strelcov na asfaltové terče).
    Celkovo sa Majstrovstiev Európy v poľovníckom viacboji zúčastnilo 14 družstiev zo štátov: Fínsko, Nemecko, Česká Republika- dve tímy, Rakúsko, Poľsko, Slovinsko, Slovensko, Estónsko, Holandsko, Švédsko, Lotyšsko, Maďarsko a Lichtenštajnsko.   
    Reprezentácia SPZ v zložení: kapitán- Krchňavý Peter, strelci Kelecsényi Juraj, Solnica Igor, Ing. Láska Róbert, Ing. Ďurík Jaroslav, Ing. Viliam Kocsis obsadila v kombinovanej disciplíne 7. miesto s počtom bodov 1740. V kategórii jednotlivci v brokovej streľbe obsadil 7. miesto Solnica Igor s počtom bodov 184. Na výsledkoch sa významnou mierou pričinila veľká psychická záťaž v podobe dlhých prestávok medzi jednotlivými disciplínami a samozrejme aj zodpovednosť za celkový výsledok družstva.
Výsledky tímov v kombinovanej disciplíne: 1. miesto: Fínsko- počet bodov 1845, 2. miesto: Nemecko- počet bodov 1841 a 3. miesto Česká republika s počtom bodov 1812.
    Reprezentanti SPZ si zmerali sily s ostatnými družstvami a podali pekné výsledky, vynikli na americkom trape, ale zároveň  slabšie strieľali na Kompakt parkúre a hodnotiac guľovú streľbu, ktorá mala byť ich silnou disciplínou sa malé sklamanie dostavilo na školáckych chybách. Zároveň tieto VIII. ME v poľovníckom viacboji im boli veľkým prínosom. Získali nové poznatky či už pri samotnej streľbe, dôkladne sa zoznámili s novými európskymi pravidlami pri streľbe. Vystupovali profesionálne ako jeden zohratý tím  a nedali sa odradiť streleckou výbavou zahraničných strelcov, ktorých zbrane pripomínali „odstreľovacie“ pušky na hranici 5 kg. Aj napriek týmto skutočnostiam reprezentantov to určite neodradilo naopak posilnilo a určite nás budú reprezentovať aj na najbližších IX. ME v poľovníckom viacboji, ktoré by sa mali konať v roku 2008 v Poľsku.
    Okrem reprezentácie SPZ sa VIII.ME v poľovníckom viacboji zúčastnili v kategórii individuál kombinovaná p. Ing. Miroslav Sivčák, p. Tibor Gešvandtner a  Ing. Anton Molnár, ktorý bol delegovaný SPZ ako náhradník reprezentácie SPZ avšak kompletným nastúpením tímu nakoniec štartoval ako individuál. V kategórii individuál guľovnica sa na preteku zúčastnili Ladislav Mäsiar a Ladislav Kincler.

    Samozrejmosťou  je, že reprezentanti sa k takémuto podujatiu pripravovali dlhodobo a patrí tu aj rozvíjanie požadovaných fyzických či psychických vlastností strelca. Medzi tie základne spomeňme aspoň vytrvalosť a dobrý dych, súlad a koordináciu pohybov, rýchlu pohybovú reakciu a sebadisciplínu. Strelecká príprava je nekonečný proces osvojovania, zdokonaľovania a udržania si potrebnej zručnosti čo si vyžaduje cieľavedomú a poctivú prácu, ktorá nikdy nekončí. K tréningom sa reprezentanti SPZ stavali plnohodnotne a okrem individuálnych tréningov v streľbe z guľovnice na strelniciach vo Vranove nad Topľou na strelnici Zamutov, vo Zvolene na Sielnici, v Trnave na strelnici Štrky,  spoločne sa stretávali a trénovali na strelnici Hubert v Trnovci nad Váhom, ktorá ako jediná strelnica v rámci SR poskytuje vynikajúce možnosti k nacvičeniu disciplín ako sú Americký trap či Kompakt sporting parcoure.
    Veľké vynaložené úsilie a nemalé finančné náklady Ústredia Slovenského poľovníckeho zväzu v Bratislave, významná podpora od Lesov SR š.p.,  Sellier & Bellot a.s. so sídlom vo Vlašime ako aj sponzorsky umožnené tréningy na strelnici „ Hubert“, ktoré poskytol Ing. Jozefov Horváth prispeli k bezproblémovému chodu celej tejto akcie za čo im patrí srdečné poďakovanie.
   
Výsledkové listiny sú uvedené na internetovej  stránke: www.cmmj.czwww.technost.cz,

 
Prílohy:
Uložiť tento súbor (027.jpg)027.jpg[Spoločné foto reprezentantov ( Foto Ing. Engel Štefan)]108 kB
Uložiť tento súbor (343.jpg)343.jpg[strelci v kategórii individuál kombinovaná ( foto Mgr. Miroslav Pilát)]50 kB
Uložiť tento súbor (581.jpg)581.jpg[Reprezentanti SPZ za SR ( foto Mgr. Miroslav Pilát)]58 kB
Uložiť tento súbor (587.jpg)587.jpg[disciplína A-trap ( foto Mgr. Miroslav Pilát)]73 kB
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.